Mangalitza

Mangalitza


Mangalitza, ullgris, ungerskt ullsvin

Kärt barn har många namn. Mangaliza grisen har många smeknamn och dess kött är känt för en otrolig marmorering och kvalité. 

Mangaliza

Mangaliza är det ungerska namnet på ullgrisen som är den enda nu levande grisras som är ullbeklädd. Rasen är både unik och världskänd. Ursprungligen kommer rasen från Ungern och är en korsning av flera ungerska raser samt vildsvin vilket har gett rasen dess unika karaktär och utseende.Mangalitza, Mangalitca,
Mangalitsa

Köttkvalité

Mangalitzans kött liknar inte det fläskkött som föds upp på konventionella lantbruk, faktum är att rasen blev övergiven även i sitt ursprungsland Ungern när de stora producenterna bytte ut den för de moderna tamgrisarna. De moderna raserna producerar mycket mer kött i förhållande till fett vilket är mer lönsamt för producenter i större skala. Mangalitza grisarna växer dessutom betydligt långsamma än de moderna raserna.

Deras extremt marmorerade kött och stora fettkappa är däremot uppskattad av finare krogar och charkuterierna som kan ta tillvara på Mangalitzans unika egenskaper.
Mangalitza Porkchop

Fakta Mangalitza

    • I Ungern slaktas 60’000 Mangaliza per år.
    • Grisarna kan bestå av så mycket som 50% fett.
    • Bert Karlsson har Mangalitza-grisar.
    • Anses vara världens bästa fläskkött

Är du intresserad av att ta in kött från Mangalitza?

Hör gärna av dig och berätta lite mer om din verksamhet och hur vi kan hjälpa till