Kaninkött


Ljust, delikat & trendigt

Vi märker allt större efterfrågan på vårt kaninkött. Det är ett riktigt trendigt kött som letar sig in i allt fler restauranger runt om i Sverige.

Antalet producenter av kaninkött har ökat med över 100% sedan 2014, vilket måste ses som ett bevis på kaninköttets intåg i Sverige. Ändå är vi en av bara 150 uppfödare i Sverige.

För oss är det viktigt att allt kött vi levererar har producerats så naturligt som möjligt, både för djurens och köttkvaliténs skull. Kaninkött är ett väldigt miljösmart kött, speciellt under de naturliga former som vi producerar köttet.

Kaninköttets historia

Sverige har historiskt varit en stor exportör av kaninkött, speciellt mellan världskrigen. Under krigstiden när det blev matbrist var det många som skaffade kaniner, men det rådde brist även på spannmål vilket gjorde att kaninerna uteslutande fodrades med foderbetor vilket gav köttet en mycket besk bismak.

Att kaninerna inte föddes upp på rätt sätt har gett kaninkött ett oförtjänst dåligt rykte. Det var först i början av 80-talet när de fina restaurangerna fick in europeiska kockar som var vana att hantera råvaran som köttet började göra återtåg på den svenska marknaden. Kaninkött är idag fortfarande relativt ovanligt och serveras nästan uteslutande på finare restauranger.

Uppfödning av kaniner

Uttrycket ”föröka sig som kaniner” har inte kommit av en slump. Kaniner har alla förutsättningar för att försöka sig. De blir könsmogna redan efter 3-4 månader och är bara dräktiga i drygt 30 dagar vilket gör att dom kan hinna med hela 4 kullar per år. Varje kull kan dessutom ge upp till 12 ungar. De är därför ett relativt lätt djur att hålla även om det finns mycket att tänka på för att förebygga sjukdomar och ge dem ett så bra liv som möjligt.

 

Fakta kaninkött

  • I Sverige slaktas ca 25’000 kaniner per år.
  • Italien är Europas största producent med över 70 miljoner kaniner
  • Ett kilo kaninkött släpper ut 2,6kg koldioxid (Fläsk: 3,4kg, Nöt:19,8kg)
  • En kanin kan få 8-12 ungar per kull och 3-4 kullar per år.

Är du intresserad av att ta in kaninkött?

Hör gärna av dig och berätta lite mer om din verksamhet och hur vi kan hjälpa till

Maila oss